Categorieën

aug 10, 2019
Afgelopen Zaterdag werd het 28e Jeu de Boules Toernooi om het Kampioenschap van Vorstenbosch gehouden. Tijdens deze kampioenschappen deden 64 teams mee. Uiteindelijk wisten Arno van der Burgt, Marcel van de Zanden en Roel Geenen zich tot winnende team te gooien in de grind bakken.

aug 10, 2019
Vandaag is voor de 24e keer de Vorstenbosche jeugd Jeu de Boules kampioenschappen gehouden. Twaalf kinderen streden in teams van twee personen voor de hoofdprijs. Uiteindelijk waren Tijn Dominicus en Cas Geenen die  Stijn van Driel en Stan Nooijen in de finale ontmoeten. Beide teams gaven alles om de 1e prijs te winnen. Uiteindelijk wisten Tijn en Cas hun tegenstandersStijn en Stan met 13 – 5 te verslaan. Dit jaar mogen Tijn Dominicus en Cas Geenen zich Vorstenbosch Jeugdkampioenen noemen. De 2e prijs ging naar Stijn van Driel en Stan Nooijen. De derde plaats was voor Chris Janssen en Wes Geenen.

 

aug 8, 2019
Op 10 augustus 2019 organizeren wij weer de jaarlijkse Vorstenbosch Jeu de Boules Kampioenschappen. Kom gezellig mee gooien en wie weet word jij met jouw team wel Vorstenbosche Jeu de boules kampioenen. De teams zijn inmiddels bekend en ingedeeld over de diverse poules.

Let op: eventuele wijzigingen onder voorbehoud.

Download teams indeling.

jul 13, 2019
Op zaterdag 10 augustus is er weer de jaarlijkse Jeu des Boulles kampioenschappen van Vorstenbosch.

Op deze dag zullen ongeveer 100 teams tegen elkaar strijden om de titel Jeu des Boulles Kampioen van Vorstenbosch.

Meld je nu aan.
mei 26, 2019
Heb je vandaag niks te doen? Kom ons aanmoedigen op de gezelligste gildedag van het jaar. Dit jaar gaan wij samen met 12 andere gilden in Geffen strijden om het wisselschild. Vanaf 12 uur begint de optocht met massale opmars en vanaf 14 uur de wedstrijden trommen, vendelen, kruisboogschieten, jeu des boules, geweerschieten en standaardrijden. Met als toetje op het einde van de middag ringsteken waarbij de standaardruiters op hun paarde de ring proberen te pakken.

De gildedag wordt door het gilde van Geffen bij de Molen de Vlijt georganiseerd.

 

 

jan 23, 2019
Afgelopen zaterdag 19 januari werd de teeravond gehouden in ’t Gildebergske. Bij binnenkomst kregen alle leden en genodigden koffie of thee met een kleine chocolade bol erbij.

Na de officiële opening door hoofdman Johnnie was er de huldiging van Maarten Hoefs, en Frans Vogels die 40 jaar lid van onze vereniging zijn.

Maarten en Frans kregen een tinnen bord en een bos bloemen voor hun vrouwen Jacqueline en Tiny.

Vervolgens werden Jan van Grunsven en Bert Hoefs naar voren geroepen om voor hun 60 jaar lidmaatschap. Diverse familieleden van Jan en Bert waren voor de huldiging uitgenodigd om de teeravond mee op te luisteren. Beide kregen een mooi onderschild aan hun schild tgv 50 jaar gildelid toegevoegd.

Daarna werd Paul Heerkens gehuldigd die inmiddels 25 jaar lid is, hij is vendelier en druk betrokken bij het schieten met kruisboog en geweer.

Al laatste werd de ‘gildebroeder van het jaar’ bekend gemaakt. Dit jaar was de titel voor Eric vdHeuvel. Hij stuurt de barcommissie aan, heeft Keezbordenspel toernooi mede opgezet met Toine van Asseldonk en is een verdienstelijk bestuurslid die ook het perslucht schieten bij ons gilde geïntroduceerd heeft.

Na al de huldigingen werd de avond verder muzikaal opgeluisterd door zangeres  en kon er gedanst worden.

De drankvoorziening met tussentijds enkele warme hapjes was wederom in handen van enkele bereidwillige gildenbroeders van het gilde uit Dinther.

Na middernacht  werd de tapkraan dichtgezet en gingen de laatste gildebroeders en –zusters huiswaarts.

jan 17, 2019
Afgelopen zondag 13 januari was er in het teken van deze traditionele teerdag een Heilige Mis in de Lambertuskerk te Vorstenbosch. Op een natte morgen ging de gildestoet in optocht van het clubhuis naar de kerk. Tijdens deze Heilige Mis werden de overleden leden herdacht.

Tevens werden in deze viering 4 leden ingevendeld, te weten: Jolanda Steenbakkers, Daan vdBroek, Nomi en Liam Heerkens.

Na afloop van de mis was er op ’t Gildebergske voor alle aanwezigen in de kerk samen met de leden een kopje koffie met lekkere snee cake erbij

Aanstaande zaterdag is de teeravond van het gilde in eigen clubhuis en worden de jubilarissen 25 lid: Paul Heerkens, 40 lid: Maarten Hoefs, Frans Vogels en Theo vdBerg en 60 jaar lid ( Jan van Grunsven en Bert Hoefs in het zonnetje gezet.

sep 23, 2018
Afgelopen zaterdag 22 september waren de ondernemers van Vorstenbosch te gast op ons gildebergske.  Lees hier hun artikel.
aug 21, 2018
Met 51 leden, partner en kinderen was het gilde uit Vorstenbosch al op vrijdag in Neer neergestreken met 15 caravans, 2 campers en enkele tenten op een veldje slecht 5 minuten lopen van de feesttent.

Koning Jan van Grunsven werd naar het feestterrein gestuurd om alvast op verkenningstocht te gaan. Intussen werd zijn caravan opgesierd met slingers en een gildevlag, inclusief rode loper, afgezet met palen en koord richting de deur. Hij werd onder bazuingeschal en tromgeroffel welkom geheten op zijn terugkomst en zijn koninklijke paleis werd achter enkele vlaggen vandaan onthuld.

 

De avond werd begonnen met een BBQ, nadat alle tenten en caravans op hun plaats stonden.

Eea was keurig geregeld door een groepje leden die eerder al bij het vorige EST op soortgelijke manier hun krachten gebundeld hadden, waarvoor een woord van dank en applaus op zijn plaats is.

Later werd de avond voortgezet in de feesttent, waar we met de gehele groep naar toe gegaan zijn.

Na enkele uren gingen de eersten huiswaarts, enkelen hebben tot in de late uurtjes het feest mee afgesloten.

’s Morgens was er een lekker ontbijt met eieren om de nadorst weg te werken.

Deze dag stond in het teken van het koningsschieten, waar het spannend was, in 12 groepen werd de voorronde gedaan voor meer dan 400 schutters. Koning Jan van Grunsven wist in groep 8 het laatste stukje los te schieten, waardoor de vogel omlaag kwam. Op naar de finale met 60 schutters, waar het in de 4e ronde erg spannend werd, met 5 schutters totdat onze koning weer mocht aanleggen kwam echter de vogel omlaag.

Niet getreurd, ’s avonds was het al feest op de ‘camping’ aangezien Cor Geenen 65 was geworden en iedereen inclusief zijn kinderen, die speciaal waren gekomen, trakteerde op Chinees. Er werd gretig gegeten en pas nadat de bakken leeg waren, was er weer geluid; voor Cor werd nogmaals het “Lang zal hij leven” gezongen evenals bij het ontbijt inde morgen.

 

’s Avonds weer naar de feesttent en nadat de Tiroler muziek gestopt was werd bij de DJ het liedje “Brabant” aangevraagd, snel enkele vlaggen gehaald om op de muziek mee te vendelen boven op de tafels en een container in de feesttent, ter afsluiting van de avond daar. De avond was nog niet ten einde, een tiental leden borrelde nog wat na bij de tent tot in de late uurtjes.

 

Op zondag weer een goed ontbijt voor de optocht in de middag van 2.5 km. Enkele leden die alleen op zondag voor de optocht meededen, kwamen al vroeg naar de camping om lange file te vermijden. Gezamenlijk werd naar de optocht gekeken, die op steenworp afstand voorbijtrok.

 

Pas aan het einde van de middag was ons gilde aan de beurt op rond te lopen in de optocht, waardoor we veel van de optocht deelnemers hebben zien langstrekken vanuit een schaduwrijk plekje. Later mochten als een van de laatste gilden rondlopen met 36 leden, waaronder 6 jeugdleden die allen met een vlag meeliepen wat een mooi gezicht was en door het publiek ook bijzonder gewaardeerd werd. Er stonden nog vele mensen langs de route, wat ook leuk is voor de deelnemers.

aug 19, 2018
Afgelopen zaterdag 18 augustus was het dan eindelijk zover. Op de tweede dag van het Europees Schutterstreffen kwamen alle gilde en schutterskoning van Europa in Neer bij elkaar. Het europees schutterstreffen is en 3 daags evenement. Het hoofdonderdeel van dit evenement is het Europees koning en Europees Jeugdkoning schieten. Traditiegetrouw gebeurd dit op de 2e dag van het evenement. Dan verzamelen alle gilde en schutterskoning van de ruim 483 gilden en schutterijen uit heel europe zich onder de schietboom. De gilden en schutterijen zijn ingedeel in 5 regio's. De gilden en schutterijen uit Nederland zijn in standaard in Regio 3 (Nederland, Groot-Brittannië en Scandinavië) ingedeeld.

Onze koning Jan van Grunsven was samen met zo'n 50 andere gildenbroeders al vrijdag afgereisd naar Neer. Om zo de volgende dag optijd aanwezig te zijn. En dit was niet voor niks, want Jan van Grusven was de laatste schutter die het schot gelost had nadat de "Vogel" viel. Of wel, Jan heeft de vogel eraf geschoten. Proficiat gildekoning Jan, je bent door naar de finale rondes. Maar daar bleef het dan ook helaas bij. Het is onze Gildekoning Jan niet gelukt om de titel  de titel Europees Schutterskoning naar Vorstenbosch te brengen. Voor de komende 3 jaar mag Leo Niessen uit Linne zich Europees Schutterskoning noemen. Pas in 2021 zal er weer gestreden worden om de Europese titel.

Maar wij zijn natuurlijke enorm trots op onze eigen gildekoning Jan van Grusnven.

aug 11, 2018
Afgelopen Zaterdag werd het 27e Jeu de Boules Toernooi om het Kampioenschap van Vorstenbosch gehouden. Tijdens deze kampioenschappen deden 58 teams mee. Uiteindelijk wisten René Verstegen, Rob Kanters en Mike v. Heeswijk zich tot winnende team te gooien in de grind bakken.

 

aug 11, 2018
Vandaag is voor de 23e keer de Vorstenbosche jeugd Jeu de Boules kampioenschappen gehouden. Dertig kinderen streden in teams van twee personen voor de hoofdprijs. Uiteindelijk waren Len Geenen en Willem van Berge die  Kris Janssen en Wes Geenen in de finale ontmoeten. Beide teams waren enorm aan elkaar gewaagd. Dit zorgde voor een spannende finale. Uiteindelijk wisten Len en Willem hun tegenstanders Kris en Wes met 13 – 12 te verslaan. Dit jaar mogen Len Geenen en Willem van Berge zich Vorstenbosch Jeugdkampioenen noemen. De 2e prijs ging naar Kris Janssen en Wes Geenen. De derde plaats was voor Stan Nooijen en Stijn van Driel.

jul 6, 2018
Schutterskoningschieten 5 juli 2018 Gilde Vorstenbosch met BBQ voor alle leden

Dit jaar werd de gewijzigde opzet door de combinatie van geweerschieten met kruisboogsschieten opnieuw uitgevoerd. Daarnaast was er een BBQ op dezelfde avond gepland.

Op donderdag avond 5 juli werd om 18:00 uur aangevangen met kruisboogschieten, met aansluitend BBQ voor alle leden en partners en inwonende kinderen. Allereerst moesten de 15 deelnemers 15 pijlen schieten verdeeld over 3 kruisboog bomen.

Slechts 1 persoon kon allemaal als voltreffers laten noteren bij het kruisboogschieten. 

Er was door de barcommissie en enkele vrouwen goed gezorgd voor lekkere stukken vlees en diverse salades. Het bakken van het vlees werd ook door de bar commissie verzorgd, zodat de mensen lekker konden buurten en de schutters hun wedstrijd konden doen.

Aansluitend werd voor bij het geweerschieten 15 kogels op de een schietbak gericht afgevuurd. Bij dit onderdeel wist 1 persoon in totaal 15 treffers te noteren.

De winnaar was meteen bekend, want er was 1 persoon die bij beide onderdelen 15 treffers achter de naam wist te noteren. Daarmee was Harm v.d. Wetering dus meteen Schutterskoning.

Harm werd later op de avond door hoofdman Johnnie v.d. Heijden tot schutterskoning gehuldigd. Hij mocht ook de bos bloemen in ontvangst nemen.

feb 22, 2018
Wij mogen weer terugkijken op een geslaagd keezbord avond. Afgelopen vrijdag hebben wij weer een gezellig keezbord avond georganiseerd in de Stuik. Er streden 30 teams mee. Ieder team bestond uit 2 deelnemers. De uitslag was alsvolgt:
1 Ady en Jose               2 Kim en Martijn
3 Hennie en Marjon            10 Annie en Nellie
20 Frank en Liesbeth            Poedelprijs Johan en Wim
Alle 12 prijswinnaars gingen met mooie prijzen naar huis.
Graag tot de volgende keer op 23 maart! Zelfde tijd, zelfde plaats!
De organisatie wil iedereen bedanken die deze avond weer tot een succes hebben gemaakt.

jan 23, 2018
Half januari heeft het Gilde St. Antonius Abt te Vorstenbosch haar jaarlijkse teerdag gehouden.

Op zaterdag 20 januari werd de teeravond gehouden in ’t Gildebergske.

Bij binnenkomst kregen alle leden en genodigden koffie of thee met een kleine chocolade bol erbij.

Na de officiële opening door hoofdman Johnnie was er de huldiging van Maarten Ketelaars die 40 jaar lid van onze vereniging is. Speciaal voor hem was een delegatie van het Kring Maasland kring bestuur gekomen met 3 personen. Voorzitter Jurgen Swinkels, oud gediende Ton de Teuling en kersvers overheidslid Simone van de Wijgert. Er waren mooie woorden van de hoofdman van Kring Maasland. En vooral dat hij Maarten wel kende van de activiteiten bij ons gilde dat Maarten dan vaak achter de bar te vinden is.

Maarten kreeg een kringonderscheiding in zilver met bijbehorende oorkonde namens Kring Maasland en van eigen gilde was er een tinnen bord en een bos bloemen voor zijn vrouw Ria.

Vervolgens werd Jan van den Broek en Betsie naar voren geroepen om voor zijn 50 jaar lidmaatschap nogmaals zijn activiteiten voor het gilde van laatste 50 jaar te mogen horen, nu de stem van hoofdman Johnnie iets beter was. Diverse familieleden van Jan en Betsie waren voor de huldiging uitgenodigd.

Dan was er het 60 jaar lidmaatschap van Gerrit Nooijen. Hij kreeg een onderschild bij zijn schild dat hij ter ere van 50 jaar lidmaatschap had ontvangen. Gerrit is niet een persoon die op de voorgrond treed, maar we diverse dingen voor het gilde betekend heeft. Zo heeft hij toen hij gildekoning was een schaal en kan voor handenwassing van de nieuwe Gildekoning en een geborduurde handdoek geschonken. Zijn kinderen waren uitgenodigd om samen met het gilde dit heugelijk feit te vieren.

Daarna werd de ‘gildebroeder van het jaar’ bekend gemaakt. Dit jaar was de titel voor alle vrouwen van de gildeleden, die toch elke keer weer hun partner de ruimte geven om naar het gilde te gaan. Daarnaast zijn er ook veel vrouwen die belangeloos het gilde helpen tijdens evenemten. De vrouwen kregen allemaal een roos, aangezien het niet praktisch is om de schild door ieder van hen het jaar door te laten dragen. Het schild krijgt nu dus een jaar rust in de vitrine kast.

Na de huldigingen werden alle aanwezigen in 10 teams verdeeld en was er een heuse gildekwis. Er werd driftig naar de juiste antwoorden gezocht, berekend of gegokt. Het team dat de meeste goede antwoorden had bestond uit Sel Somers, Ine vdHeuvel, Gerrit Nooijen, Theo vdHeijden en Bert vdWetering.

Na al de huldigingen werd de avond verder muzikaal opgeluisterd door Johnnie met zijn discotheek en kon er gedanst worden.

De drankvoorziening met tussentijds enkele warme hapjes was wederom in handen van enkele bereidwillige gildenbroeders van het gilde uit Dinther.

Na middernacht  werd de tapkraan dichtgezet en gingen de laatste gildebroeders en –zusters huiswaarts.

 

jan 5, 2018
Standaardruiters hadden hele lange tijd twee onderdelen. Namelijk de optocht rijden, in slangenvolte en een dressuurparcours.  Maar de laatste jaren is dat uitgebreid met een oud Zeeuws ritueel, namelijk het ringsteken. Ze zijn daar ook echt gelukkig mee. Het is prachtig en spectaculair voor het publiek om te zien. Na vele wedstrijden de meeste ringen eraf gestoken te hebben, was standaard ruiter Hans Hoogzaad van het Gilde Nuland als eerste in de geschiedenis die het wisselschild wist te veroveren. Er moest een nieuw wisselschild komen. Twee gildebroeders uit Nistelrode riepen toen spontaan: ‘Wij zorgen voor de volgende wedstrijd in Veghel 28 mei 2017 voor een heel mooi nieuw schild.’ Daar was standaard ruiter Cor Geenen van het Gilde Vorstenbosch die de wedstrijd won.  Bij de prijsuitreiking bleek er nog geen wisselschild te zijn, maar Cor was wel trots dat hij het schild gewonnen had met het paard van de gildebroeder en medeschenker van het schild. Onder het motto ‘goed werk heeft tijd nodig’ is het toch een supermooi schild geworden. Het is tenslotte uitgereikt op 4 januari 2018 in ’t Gildebergske Vorstenbosch in verbroedering aan onze standaard ruiter Cor in het bijzijn van vele gildebroeders. Met de juiste dosis humor onder het genot van een lekker hapje en de nodige drankjes was het een gezellig samenzijn. Adriaan en Ruud van het Gilde Nistelrode, hartelijk dank.  

dec 25, 2017
Afgelopen vrijdag heeft het Gilde St Antonius Abt de laatste KeezBord avond gehouden van het jaar 2017 in de Stuik. Ondanks de vele afmeldingen vanwege ziekte en kerstborrels, hebben we toch een super gezellige avond gehad met zeer enthousiaste deelnemers. De organisatie had dit keer voor iedereen een prijs geregeld. Maar natuurlijk kan er maar een team de winnaar zijn. Hier volgt de uitslag:
1 Cor en Liesbeth      2  Kim en Martijn
3 Carla en Sjan          10 Annemarie en Wilma
Poedelprijs Antoinette en Kevin
De organisatie wil iedereen bedanken die het afgelopen jaar, de KeezBord avonden weer tot een succes hebben gemaakt.
Graag tot de volgende keer op 16 februari 2018! Zelfde tijd, zelfde plaats!
Fijne jaarwisseling en de Beste Wensen voor 2018!
sep 28, 2017
Een kleine 50 leden waren naar het Gildenhuis Sint Antonius Abt te Vorstenbosch gekomen voor een gezellig samenzijn. Na een kletsnatte dag klaarde het zo tegen 8 uur s’ avonds toch nog een beetje op zodat het koningsschieten toch ook ddor kon gaan. Na de koffie met cake werd er, door de liefhebbers, gestreden om de beste ZLTO schutter 2017.

 

Meer lees je op  www.zlto.nl/ledennieuws/jeu-de-boules-schuttertournooi

sep 4, 2017
Het Gilde uit Vorstenbosch wist afgelopen zondag 4 prijzen in de wacht te slepen op het Landjuweel te
Soest in gildenkring Land van Cuijk met 123 deelnemende gilden bij het van Groot Gaesbeker Gilde in
Soest.
Met een vijftigtal leden was het gilde met een bus naar Soest gegaan om met veertigtal leden deel te
nemen aan de optocht.
Hieronder de prijzen die ons gilde in Soest heeft weten te bemachtigen:
1e prijs Groepstrommen klasse A Maarten Derks, Maarten Hoefs, Jelle vdWetering Anke vdWetering, Mieke
vdHeijden
2e prijs Bazuinblazen  klasse A: Maarten vd Pas
2e Prijs Trommen klasse B: Anke vd Wetering
2e Prijs Trommen klasse U: Maarten Derks
Het was een fijne gildendag met wedstrijden bij zonnig weer, waarbij de drie gildewaarden
Broeder/Zusterschap, Trouw en Dienstbaarheid hoog in het vaandel stonden.
jul 10, 2017
Dit jaar werd de gewijzigde opzet door de combinatie van geweerschieten met kruisboogschieten opnieuw uitgevoerd. Door deze combinatie van schieten kan alleen de aller beste schutter van ons gilde schutterskoning worden. Daarnaast was er een BBQ op dezelfde avond gepland.

Op donderdag avond 6 juli werd om 18:00 uur aangevangen met kruisboogschieten, met aansluitend BBQ voor alle leden en partners en inwonende kinderen. Allereerst moesten de 15 deelnemers 15 pijlen schieten, verdeeld over 3 kruisboog bomen.

Slechts 3 personen wisten als voltreffers laten noteren bij het kruisboogschieten. Aansluitend was er een barbecue. De barcommissie zorgde voor een goede en lekkere stukken vlees en diverse salades. Het bakken van het vlees werd ook door de bar commissie verzorgd, zodat de mensen lekker konden buurten en de schutters hun wedstrijd konden doen.

Aansluitend werd voor bij het geweerschieten eerst 10 kogels op de eerste schietbak gericht en vervolgens 5 kogels op de tweede schietbak afgevuurd. Bij dit onderdeel wisten nagenoeg alle geoefende geweerschutters, 4 in totaal 15 treffers te noteren.

De winnaar was niet meteen bekend, want er waren 2 personen die bij beide onderdelen 15 treffers achter de naam wist te noteren. Peter v.d. Broek en Paul Heerkens moesten dus nog afkampen met het geweer wie de titel Schutterkoning zou krijgen.

Tussen de onweersbuien door, werd om en om een schot gelost en bij het 2e schot miste Peter, waarna Paul alleen nog raak hoefde te schieten en dit ook deed.

 

Paul Heerkens werd later op de avond door 2e hoofdman Henry v.d. Wetering tot schutterskoning gehuldigd. En Patricia mocht een bos bloemen in ontvangst nemen, waar zij de 2 jaren ervoor het schild mocht ontvangen en Paul de bloemen.

jun 12, 2017
Het Gilde uit Vorstenbosch wist afgelopen zondag 6 prijzen in de wacht te slepen op de kringdag van gildenkring Peelland met 28 deelnemende gilden bij het Sint Joris Gilde in Someren.

Met een dertigtal leden was het gilde naar Someren gegaan om deel te nemen aan de optocht. We werden met huifkarren vanaf sportpark naar begin van de optocht gebracht. 

Hieronder de prijzen die ons gilde in Someren heeft weten te bemachtigen:

 • 1e prijs Groepsbazuinblazen klasse A Maarten vdPas, Eric vdHeuvel, Bert vdPas, Piet Timmers, Bert vdWetering, onder trombegeleiding van Jelle vdWetering
 • 1e prijs Bazuinblazen  klasse A:  Maarten vd Pas
 • 1e Prijs Trommen klasse B: Anke vd Wetering
 • 1e Prijs Ttrommen klasse U: Maarten Derks
 • 1e prijs Vendelen vaandelklasse zonder acrobatiek: Wim Wijdeven
 • 1e prijs Groepsvendelen 4/5 personen. Vendeliers Marc Somers, Harm vd Wetering, Peter vd Sanden en Wim Wijdeven. Onder trombegeleiding van Maarten Derks

De jeu de boules spelers werden ontvangen bij de jeu de boules club op het sportpark en hebben onderling enkele spelletjes gespeeld.

 

Het was een fijne gildendag met wedstrijden bij winderig en zonnig weer, waarbij de drie gildewaarden Broeder/Zusterschap, Trouw en Dienstbaarheid hoog in het vaandel stonden. Wij willen het gilde Sint Joris uit Someren bedanken voor hun gastvrijheid en goede organisatie.

mei 30, 2017
Gilde Sint Antonius abt wordt 2e op de kring gildedag van de Hoge Schuts. Daarmee ging het wisselschild net aan ons neus voorbij. Wij feliciteren het gilde Sint Antonius abt uit Nuland met het behalen van de 1e plaats. Daarnaast bedanken wij het gilde Sint Barbara uit Veghel voor hun gastvrijheid en goede organisatie.
mei 29, 2017
Afgelopen zondag hebben wij 7 prijzen gewonnen. 
1e prijs Standaard Ringsteken: Cor Geenen
2e prijs Kruisboog korps: Henry vd Wetering, Bert Hoefs, Paul Heerkens, Peter vd Broek
1e prijs Kruisboog 60+: Bert Hoefs
2e prijs Groepsvendelen: Marc Somers, Stefan vd Broek, Harm vd Wetering, Peter vd Sonden en Wim Wijdeven onder trombegeleiding van Maarten Derks
1e prijs Groepstrommen klasse A: Maarten Derks, Maarten Hoefs, Jelle v.d. Wetering, Lindsey Vogels en Mieke vd Heijden
1e prijs Klasse U: Maarten Derks
1e prijs Klasse A: Jell vd Wetering

De volgende deelnemers vielen net buiten de prijzen. Maar wij zijn ook enorm trots op hun prestatie.
2e prijs Bazuin groepen: Eric vd Heuvel, Piet Timmers, Toine v. Asseldonk, Bert vd Wetering
2e prijs Bazuin klasse A: Eric vd Heuvel
3e prijs Trommen klasse B: Lindsey Vogels
4e prijs Trommen klasse B: Mieke vd Heijden
5e prijs Trommen klasse jeugd: Bram Somers
6e prijs Trommen klasse jeugd: Charlotte Somers

mei 29, 2017
Afgelopen zaterdag was weer het jaarlijkse gildekoning schieten. Rond de klok van 10 uur marcheerde het gilde naar de Eggerlaan om daar de Oud-koning Jan van Grunsven op te halen. Nadat het wij de Oud-koning Jan van Grunsven een vendelhulde aangeboden hadden werden wij door de Oud-koning om bij hem in de tuin de koningsvogel te inspecteren. De koningsvogel werd door iedereen aandachtig bestudeerd. Maar de “zwakke plekken” waren goed verborgen onder de gegraveerde veren. Na een grondige inspectie was het tijd om samen met de Oud-koning naar het gildeterrein te gaan.

Na aankomst op het gildeterrein had Jan nog één verplichting als Oud-koning te vervullen. Het schenken van een nieuw koningsschild. Voordat hij deze verplichting kon vervullen werd eerst Eric van den Heuvel in het zonnetje gezet. Hij is gehuldigd voor zijn 25 jarig lidmaatschap met een zilveren speld, aangezien hij op de teeravond niet aanwezig was.

Dan was het nu tijd voor het vervullen van de laatste verplichting van oud-koning Jan van Grunsven. Hij schenkt een schild in de vorm van het hoofdman schild, dat door Jan van Grunsven geschonken was tijdens zijn hoofdmanschap.

Onder begeleiding van aanwezige locoburgemeester Peter van Boek en oud-koning Jan van Grunsven werd de boom gevrijd en werden de openingsschoten gelost. Vervolgens starten 24 schutters met de strijd om de titel (gilde)koning. Het koste 198 schoten voordat de vogel naar beneden viel. Het laatste schot werd gelost door Piet Timmers. Hij mag zich nu voor 1 jaar (gilde)koning van het gilde Sint Antonius abt Vorstenbosch noemen. Volgens de oude tradities van ons gilde werd de nieuwe koning thuis geïnstalleerd. 

 

Meer foto's vindt je in onze foto gallerij.

mrt 4, 2017
Vrijdag 03 maart 2017 werd het 4e Keezbord toernooi gespeeld in Vorstenbosch. Het laatste toernooi van het seizoen. We gingen voor het maximale: 20 tafels. De aanmeldingen kwamen binnen en waarachtig, we zaten aan 40 teams, dus de 20 tafels gehaald!! Allen mensen  komend uit Vorstenbosch en omstreken. De wedstrijden werden weer met veel enthousiasme gespeeld, waardoor het weer een supergezellige avond is geworden. 

 

Naast de eerste, tweede en derde prijs waren er ook prijzen voor de tiende, de twintigste, de dertigste en zelfs de veertigste plek.

1e prijs ging naar Maria en Toine, 2e waren geworden Henriëtte en Ria,  de 3e prijs was voor  Wendy en Wendy, 10e, 20e, 30e en 40e prijs ging respectievelijk naar Eveline en Marie, Eric en Gert, Yvonne en Gerard, Marion en Lysanne. Alle prijswinnaars gingen met mooie prijzen naar huis.

De organisatie willen iedereen bedanken die het eerste seizoen tot een succes hebben gemaakt.

 

Door de sponsering van de Keezborden gemaakt door Timmerbedrijf Ad Donkers en de kaarten gesponsord door PIP Animal van Eric en Ine van den Heuvel,  beschikt het Gilde voortaan over zijn eigen Keezbord spelen.

 

We hebben de volgende data alvast gereserveerd voor het volgende Keezbord toernooi in Vorstenbosch: 6 oktober en 17 november 2017. Aanmelden kan vanaf één  maand voor aanvang van het toernooi op: keeztoernooivorstenbosch@hotmail.com

feb 15, 2017
Bij Hoge Schuts kruisboogcompetitie 2016-2017 zijn Hein Nooijen en Pieter Witte in de prijzen gevallen.

Hein Nooijen wist zich in de A-klasse tot 3e te schieten. In de 60+-klasse ging Pieter Witte met een mooie 2e prijs naar huis. 

 

feb 6, 2017
Het gilde was gevraagd om een vendelhulde te brengen voor een van haar gildeleden.

Aangezien Gerrit een trouw gildebroeder is, volgend jaar 60 jaar lid van de vereniging, werd graag op dit verzoek ingegaan. Gerrit bracht ook beide zoons mee naar het gilde. De een (Hein) ging trommen en is nu ook penningmeester van de vereniging. De ander (Rene) is vele jaren een vendelier geweest. Ook Corrie heeft haar diensten aan het gilde geleverd, zo haakte ze de gordijnen van de terrasdeuren en heeft ze ook de handdoek voor de handwassing van de gildekoning aan het gilde aangeboden.

Nadat de jeu de boules ballen uit de banen verwijderd waren kon het gilde haar vendelhulde aanbieden aan het gouden  buidspaar.

In onze foto gallerij vindt je de foto's gemaakt door Jo v.d. Berg.

jan 23, 2017
Op zondag 22 januari was er in het teken de patroonheilige Sint Antonius Abt viering van een Heilige Mis in de Lambertuskerk te Vorstenbosch. Op een frisse morgen ging het gilde in optocht van het clubhuis naar de kerk. Tijdens deze Heilige Mis werden de twee overleden leden herdacht, in bijzonder Antoon van Roosmalen en oud gildeheer Ruud Dekkers die in het jaar 2016 overleden zijn. Tevens werden in deze viering 3 nieuwe leden ingevendeld, te weten Suze van der Heijden, Charlotte Somers en Peter van Kessel. Na afloop van de mis werden alle aanwezigen in de kerk samen met de leden uitgenodigd voor een kopje koffie met krentebrood in clubhuis t Gildebergske. Kort na aankomst kregen alle aanwezigen nog lekkere warme worstenbroodjes aangeboden door ingevendelde lid Peter van Kessel. Hiermee werd de teerdag afgesloten.
jan 16, 2017
Afgelopen zaterdag (14 januari) werd ons jaarlijkse teerdag gehouden in ’t Gildebergske. Tijdens deze avond is ere-hoofdman Jan van Grunsven bevorderd tot groot-lint in de Nobele Orde van de Papagay. Toon Vorstenbosch kreeg een medaille van verdienste. Daarnaast werd Marc Somers uitgeroepen tot Gildebroeder van het jaar en kregen Peter v.d. Sanden, Toon Aarts en Frans Geenen een zilveren speeld voor een 25 jarige lidmaatschap. Andriaan van der Heijden werd op deze avond gehuldigd voor zijn 60 jarig lidmaatschap.

 

sep 20, 2016
Gilde Sint Antonius Abt Vorstenbosch succesvol op Brabantse kampioenschappen te Boxmeer. Het Gilde uit Vorstenbosch wist afgelopen zondag maar liefst 3 prijzen in de wacht te slepen op de Federatie toernooi met 52 deelnemende gilden bij het Heilige Bloed Gilde in Boxmeer.

Met een tiental leden was het gilde naar Boxmeer gegaan om deel te nemen aan het de Brabantse kampioenschappen. In enkele klassen van het Trommen waarin werd deelgenomen, is ook een prijs binnengehaald. Bij elke prijs was het ‘Sint Antonius Abt’ lied duidelijk hoorbaar in de kiosk.

Bij het trommen in Klasse A werd Jelle van de Wetering kampioen.

Bij het trommen in Klasse B werd Lindsey kampioen.

Bij het trommen in Klasse C wist Mieke van der Heijden promotie naar klasse B te behalen.

Bij het groepstrommen in werd een 3e plaats behaald door Maarten Derks, Maarten Hoefs, Jelle

vd Wetering, Anke vd Wetering, Lindsey Vogels en Mieke vd Heijden.

Het was een fijne Federatie wedstrijd met heel lekker weer, goede organisatie waarbij de drie

gildewaarden Broeder/Zusterschap, Trouw en Dienstbaarheid hoog in het vaandel stonden.

 

sep 20, 2016
Dit jaar werd de opzet gewijzigd door de combinatie van Geweerschieten met Kruisboogsschieten te starten.

Op donderdag avond 15 september werd om 18:00 uur aangevangen, zodat voor de schemering de kruisboogwedstrijd klaar zou zijn. Allereerst moesten de 15 deelnemers 10 pijlen op een grote wip schieten, met aansluitend 5 pijlen op een kleinere wip. Van de 15 deelnemers wisten slechts 2 personen allemaal als voltreffers te noteren.

Aansluitend werd voor bij het geweerschieten een soortgelijk scenario uitgevoerd. 10 kogels werden op de eerste schietbak gericht en vervolgens 5 kogels op de 2e schietbak afgevuurd. Bij dit onderdeel wisten nagenoeg alle geoefende geweerschutters, 6 in totaal 15 treffers te noteren.

De winnaar was al snel bekend, want er was maar 1 persoon die bij beide onderdelen 15 treffers achter de naam wist te noteren.

Kortom Patricia Steenbakkers werd later op de avond door hoofdman Johnnie vd Heijden opnieuw tot schutterskoning gehuldigd. Een detail daarbij is dat Patricia vorige week zondag  ook al federatiekampioen werd bij het geweerschieten, Daarnaast behaalde ze de 1e plaats voor het geweerschieten in klasse A bij competitie in HogeSchuts verband.

jun 6, 2016
Met een dertig leden zijn we naar Ravenstein getogen om vrije gildendag bij te wonen. 

Door het Vorstenbosche gilde werden onderstaande prijzen gewonnen: 

 • 2e prijs groepsvendelen 4-5 personen, Marc Somers, Wim Wijdeven, Peter van de Broek en Paul Heerkens onder trombegeleiding van Maarten Derks. 
 • 1e prijs Gildetrom klasse A, Jelle van de Wetering. 
 • 1e prijs Gildetrom klasse U, Maarten Derks.
 • 1e prijs Bazuinblazen klasse A, Maarten van der Pas
 • 1e prijs Jeu de Boule, Theo van der Heijden, Frans Geenen en Mari Lucius.

 

Het was een gildendag onder zeer warme weersomstandigheden: zon  met een stevige wind,

 

Het was een fijne gildendag met wedstrijden, waarbij de drie gildewaarden Broeder/Zusterschap, Trouw en Dienstbaarheid hoog in het vaandel stonden.

mei 12, 2016
Jan van Grunsven is de gelukkige die na 50 jaar nadat hij de eerste keer deelnam nu eindelijk de titel Gildekoning met bijbehorend koningsvogel in bezit kreeg. De titel die hij nooit verwacht had te halen, mag hij nu op zijn minst 1 jaar dragen. 

apr 10, 2016
Jan van Grunsven heeft zich afgelopen zaterdag tot Bernhezer gildekoning geschoten. Een titel waar hij al lang van droomde.
aug 22, 2015
Afgelopen Zaterdag werd het 24e Jeu de Boules Toernooi om het Kampioenschap van Vorstenbosch gehouden. Tijdens deze kampioenschappen deden 86 teams mee. Uiteindelijk wisten Theo van der Heijden, Jan van Dijk en Adrie van Alebeek zich tot winnende team te gooien in de grind bakken.

aug 22, 2015
Vandaag is voor de 20e keer de Vorstenbosche jeugd Jeu de Boules kampioenschappen gehouden. Acht Teams streden voor de hoofdprijs. Uiteindelijk waren het Stef van Heertum en Jur Vogels die Willem van Lankveld en Len Geenen in de finale ontmoeten. Beide teams hadden alle voorgaande wedstrijden gewonnen. Dat Stef en Jur in vorm waren was in de finale ook zeker te merken. Met een mooie 13 - 0 wisten zij Willem en Len te verslaan. Daarmee mochten Stef van Heertum en Jur Vogels zich Jeugd kampioen van de Vorstenbosch Jeu des Boules kampioenschappen noemen. De 2e prijs was bestemd voor Willem van Lankveld en Len Geenen.

jun 5, 2015
Afgelopen zondag organiseerde Onze Lieve Vrouwe en Catharina gilde uit Erp de jaarlijkse Hoge Schuts Kring gildedag. Ondanks het natte weer was de gildedag goed georganiseerd. De gilde broeders en zusters streden onderling om het prijzen zilver. Maar de pijlen waren toch vooral gericht op het wisselschild.

 

mei 19, 2015
Afgelopen zaterdagmiddag 16 mei werd door 25 leden gestreden om de titel Gildenkoning. Het koste maar enkel 144 schoten om het laatste stukje van de koningsvogel naar beneden te schieten. Dat laatste fatale schot werd door Paul Heerkens gelost. Hij mag zich het komende jaar Gildenkoning van het Gilde Sint Antonius abt te Vorstenbosch noemen.

 

 

mrt 29, 2015
 

Tijdens de ledenvergadering van 26 maart 2015 heeft de vergadering ingestemd met Johnnie van der Heijden als nieuwe hoofdman op voordracht van het bestuur. De vergadering begon met chocolade bollen als traktatie namens aftredend hoofdman Maarten Hoefs.

dec 16, 2014
Op maandag 15 december reikte de burgemeester van de gemeente Bernheze Marieke Moorman de Koninklijke Erepenning uit aan het St. Antonius Abt gilde uit Vorstenbosch.
okt 29, 2014
Afgelopen zaterdag vierde Jo en Els van den Berg- van der Lee hun 50 jarige huwelijk. Zij kregen namens ons gilde een vendelhulde aangeboden.

jun 14, 2013
 

Een bijzonder moment moest dat voor Adriaan van der Heijden geweest zijn toen hij zijne Koninklijke hoogheid Koning Willem-Alexander over het vaandel van Vorstenbosch liep. Adriaan vormde samen met andere vaandrigs een tapijt van vaandels. Samen vormde zij een pad van 80 tot 100 meter.

Een vaandel is een van de belangrijkste elementen binnen het gilde. Aan dit vaandel zitten bijzondere regels en één hiervan is het betreden van zo’n vaandel. Dit mag alleen gedaan worden door een Koning(in) of de Paus. Of Koning Willem-Alexander hiervan op de hoogte was is niet bekend. Maar voor ons gilde was dit zeker een bijzonder moment.  

mei 12, 2013
Afgelopen zaterdag 11 mei werd koning Adriaan van der Heijden thuis afgehaald. Na eerst een vendelhulde aangeboden te hebben en een gezellig samenzijn met een borrel en een hapje was de tijd om terug te trekken na onze accommodatie 't Gildebergske.

Eenmaal aangekomen op onze accommodatie was de tijd om weer te gaan schieten voor een nieuwe gildekoning. Voordat dit kon gebeuren moest Adriaan van der Heijden eerst zich van zijn functie ontdoen. Maar voordat het zover was moest eerst het koningsvogel dat Adriaan gemaakt had op de boom geplaatst worden. Vervolgens werd de boom gevrijd. Voor het vrijen van de boom dient eerst de burgemeester (dhr. Van Beek) en daarna de oude koning voor de schietboom langs te trekken. Dit doen zij onder begeleiding van twee tamboers en de Hoofdman (Maarten Hoefs).

Vervolgens werd de eerste kogel door de burgemeester op de vogel gelost. Daarna volgde de oud gilde koning. Nadat de gildekoning zijn schot gelost had was de tijd om zijn laatste plicht te vervullen. Een nieuw koning schild aan het gilde bieden. Het is een mooi schild met daarop het vaandel dat hij buiten de functie Gildekoning draagt. Als je goed naar het schild keek zag je ook nog het tweede vaandel. Dit vaandel sierde de omlijning van het andere vaandel. Deze twee vaandels samen symboliseren de 60 jaar dat Adriaan en zijn vader als vaandel dragers voor het gilde uitliepen.

Nu was dan echt het moment daar. Adriaan van der Heijden werd van zijn functie ontdaan. Eerst word de koningsvogel die hij om zijn nek heeft hangen verwijderd, waarna ook zijn zilver vest van zijn schouders afgedaan werd. Vanaf dit moment heeft het gilde geen koning meer en was het dus hoogtijd om voor een nieuwe koning te gaan schieten. De strijd om deze titel werd onder 24 schutters uitgevochten door één voor één een kogel te lossen op de houten vogel. Uiteindelijk wist Henry van de Wetering het laatste stukje hout naar beneden te schieten. Hij loste het 287ste schot en schoot zich daarmee tot gildekoning.

De gildekoning is nu bekend en kon er dus geschoten worden voor jeugd kampioen. Twee jeugdleden deden hier aan mee en na 10 schoten wist Anke van de Wetering zich tot jeugd kampioen te schieten.

Ook is op deze dag geschoten voor schutterskoning van het jaar. Deze strijd werd gestreden door 22 schutters. Na 5 kamprondes van 3 schoten waren er nog 2 schutters over. Zij hadden nog 2 kampronden nodig om de strijd beslissent te maken. Uiteindelijk wist Jan van Grunsven zich tot schutterskoning te schieten. Deze titel had hij een jaar eerde ook al gehaald. Voor Jan van Grunsven is dit de 10e keer dat hij zich tot schutterskoning schiet.

Nu de koningen bekend zijn was het tijd voor een gezamenlijke maaltijd, die geheel goed verzorgt werd door de Barcommissie. Met een heerlijke maaltijd achter de kiezen was het tijd om de gildekoning Henry van de Wetering te installeren. Dit gebeurd door het omhangen van de vest en de koningsvogel. Nadat hij eerst was rein gewassen en zijn belofte had gedaan mocht hij onder trommelgeroffel over het vaandel schrijden.

De schutterskoning Jan van Grunsven kreeg het  schild van Schutterskoning omgehangen en Anke van de Wetering (dochter van de gildekoning) mocht het wisseltrofee ontvangen. Dit geheel werd afgesloten met een vendelhulde aan de beide koningen en de jeugdkampioen.

 

 

 

 

 

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Door je bezoek ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer informatie vindt u op onze Cookiebeleid pagina. Deze melding niet meer tonen.