Nieuws

May 19, 2015

Eerste koningspaar is geboren!!!


Afgelopen zaterdagmiddag 16 mei werd door 25 leden gestreden om de titel Gildenkoning. Het koste maar enkel 144 schoten om het laatste stukje van de koningsvogel naar beneden te schieten. Dat laatste fatale schot werd door Paul Heerkens gelost. Hij mag zich het komende jaar Gildenkoning van het Gilde Sint Antonius abt te Vorstenbosch noemen.

 

 

Categorie: Gildekoningschieten
Ingezonden door: M.Derks

Aan het begin van de middag werd de oud koning Hein Nooijen thuis opgehaald. Na een gezellig samenzijn met een borrel en een lekker hapje volgde de tocht terug naar de accommodatie 't Gildebergske. De toen nog regerende gildekoning Hein werd door Sel Somers met "Perd en kar" naar het gildehuis gebracht.

Voordat het schieten kon beginnen moest de schietboom nog bevrijd worden van alle kwade geesten. Dit gebeurde geheel volgens traditie door een ronde om de boom te lopen. Nu de brom zuiver was kon Locoburgemeester Peter van Boekel het eerste schot lossen op de koningsvogel. Deze vogel wordt ieder jaar door de oud koning aangeboden aan het gilde. Om vervolgens weer naar beneden geschoten te worden.

Het tweede schot was voor de toen nog regerende Gildekoning Hein Nooijen. Dit was tevens zijn laatste schot, want na dit schot werd hij ontdaan van al het zilver. Voordat dit zilver van hem ontdaan werd  had hij nog de eer om zijn koning schild te presenteren aan het gilde. Dit is een prachtig schild in de vorm van een klavertje vier. De stengel van dit klavertje vier werd gevormd door een kruisboog. Ook staat hun 4e kind op dit schild. De overige 3 kinderen van Hein Nooijen waren al vermeld op de koning schilden die Hein eerder al eens aangeboden had. Ook het huis van Hein heeft een mooie plaats gekregen op dit schild.

Nu de laatste verplichtingen van de oude gildenkoning Hein voldaan waren kon het zilver van hem verwijderd worden. Vanaf nu mocht hij weer mee schieten om deze titel. Samen met 24 andere leden streed hij om deze titel. Maar verrassent snel schoot Paul Heerkens de koningsvogel naar beneden. Ondanks dat de vogel er vrij robuust uitzag koste het maar 144 kogels om hem naar beneden te schieten. Paul Heerkens mag zich voor het komende jaar gildenkoning van het gilde Sint Antonius abt te Vorstenbosch noemen.

Nu de gildenkoning bekend was kon er begonnen worden aan de strijd om de titel Schutterskoning. Hier streden 22 schutters om de titel. Maar alleen de beste kan deze titel winnen. Na 5 kampronden van 3 schoten waren er nog 2 schutters over. De strijd werd nu gestreden tussen Lambert v.d. Wijst en Patricia Steenbakkers. De spanning liep langzaam op. Na 3 afkam ronden was het Patricia Steenbakkers die zich Schutterskoning mag noemen. Dit is de tweede keer voor haar dat ze deze titel behaalde. Eerder had ze de titel Schutterskoning ook al bij het gilde van Roosmalen weten te bemachtigen.

Het eerste koningspaar van ons gilde is geboren, want de nieuwe gildenkoning Paul Heerkens is de partner van Patricia Steenbakkers.

 

© Auteursrecht -2024