Nieuws

mei 31, 2022

Bert v.d. Wetering nieuwe gildekoning


Traditiegetrouw vindt iedere jaar op de zaterdag na Hemelvaartsdag bij ons het Gildekoningschieten plaats. De gildebroeder of zuster die het laatste stukje vogel naar beneden schiet mag zich voor één jaar gildekoning noemen. Als gildekoning heb je de hoogste een na hoogste titel binnen het gilde. Dit jaar was het Bert v.d. Wetering die het laatste stukje vogel van de boom af schoot. 

Categorie: Gildekoningschieten
Ingezonden door: M.Derks

Rond de klok van 10 uur trok het gilde naar de inmiddels oud gildekoning Peter v.d. Broek. Eenmaal daar aangekomen kreeg hij nog een laatste vendelhulde en werd het gilde uitnodigt om in zijn achtertuin nog een glaasje te heffen. Een uur later trok het gilde weer terug naar het clubgebouw 't Gildeberske en werd Peter aldaar van zijn titel ontdaan. 

Nu kon de strijd weer beginnen. De houtenkoningsvogel gemaakt door Peter v.d. Broek werd boven in de schietboom geïnstalleerd. Zo'n 21 schutters verzamelden zich onder de boom. Een voor een mochten zij een schot lossen op de vogel. Dit ging net zo lang door totdat het laatste stukje van de vogel naar beneden kwam. Er waren 201 schoten nodig om al het hout uit de boom te schieten. Gelukkig voor Bert was hij de persoon die het 201ste schot loste. 

Rond 15:30 u. trok het gilde naar het huis van de nieuwe gildekoning om aldaar de nieuwe gildekoning te installeren. 

© Auteursrecht -2022