Nieuws

May 12, 2013

Henry van de Wetering is de nieuwe koning


Categorie: Gildekoningschieten
Ingezonden door: M.Derks

Afgelopen zaterdag 11 mei werd koning Adriaan van der Heijden thuis afgehaald. Na eerst een vendelhulde aangeboden te hebben en een gezellig samenzijn met een borrel en een hapje was de tijd om terug te trekken na onze accommodatie 't Gildebergske.

Eenmaal aangekomen op onze accommodatie was de tijd om weer te gaan schieten voor een nieuwe gildekoning. Voordat dit kon gebeuren moest Adriaan van der Heijden eerst zich van zijn functie ontdoen. Maar voordat het zover was moest eerst het koningsvogel dat Adriaan gemaakt had op de boom geplaatst worden. Vervolgens werd de boom gevrijd. Voor het vrijen van de boom dient eerst de burgemeester (dhr. Van Beek) en daarna de oude koning voor de schietboom langs te trekken. Dit doen zij onder begeleiding van twee tamboers en de Hoofdman (Maarten Hoefs).

Vervolgens werd de eerste kogel door de burgemeester op de vogel gelost. Daarna volgde de oud gilde koning. Nadat de gildekoning zijn schot gelost had was de tijd om zijn laatste plicht te vervullen. Een nieuw koning schild aan het gilde bieden. Het is een mooi schild met daarop het vaandel dat hij buiten de functie Gildekoning draagt. Als je goed naar het schild keek zag je ook nog het tweede vaandel. Dit vaandel sierde de omlijning van het andere vaandel. Deze twee vaandels samen symboliseren de 60 jaar dat Adriaan en zijn vader als vaandel dragers voor het gilde uitliepen.

Nu was dan echt het moment daar. Adriaan van der Heijden werd van zijn functie ontdaan. Eerst word de koningsvogel die hij om zijn nek heeft hangen verwijderd, waarna ook zijn zilver vest van zijn schouders afgedaan werd. Vanaf dit moment heeft het gilde geen koning meer en was het dus hoogtijd om voor een nieuwe koning te gaan schieten. De strijd om deze titel werd onder 24 schutters uitgevochten door één voor één een kogel te lossen op de houten vogel. Uiteindelijk wist Henry van de Wetering het laatste stukje hout naar beneden te schieten. Hij loste het 287ste schot en schoot zich daarmee tot gildekoning.

De gildekoning is nu bekend en kon er dus geschoten worden voor jeugd kampioen. Twee jeugdleden deden hier aan mee en na 10 schoten wist Anke van de Wetering zich tot jeugd kampioen te schieten.

Ook is op deze dag geschoten voor schutterskoning van het jaar. Deze strijd werd gestreden door 22 schutters. Na 5 kamprondes van 3 schoten waren er nog 2 schutters over. Zij hadden nog 2 kampronden nodig om de strijd beslissent te maken. Uiteindelijk wist Jan van Grunsven zich tot schutterskoning te schieten. Deze titel had hij een jaar eerde ook al gehaald. Voor Jan van Grunsven is dit de 10e keer dat hij zich tot schutterskoning schiet.

Nu de koningen bekend zijn was het tijd voor een gezamenlijke maaltijd, die geheel goed verzorgt werd door de Barcommissie. Met een heerlijke maaltijd achter de kiezen was het tijd om de gildekoning Henry van de Wetering te installeren. Dit gebeurd door het omhangen van de vest en de koningsvogel. Nadat hij eerst was rein gewassen en zijn belofte had gedaan mocht hij onder trommelgeroffel over het vaandel schrijden.

De schutterskoning Jan van Grunsven kreeg het  schild van Schutterskoning omgehangen en Anke van de Wetering (dochter van de gildekoning) mocht het wisseltrofee ontvangen. Dit geheel werd afgesloten met een vendelhulde aan de beide koningen en de jeugdkampioen.

 

 

 

 

 

© Auteursrecht -2024